AUTORAI IN MINIATUUR:
FIAT 130 – ITALIAANSE LIMOUSINE

(klik op de titel om het volledige artikel te openen)

De Fiat 130 moest concurreren met de Mercedes-Benzen en BMW’s van destijds. Terwijl je die nog regelmatig ziet, kent bijna niemand de 130 nog. Gelukkig hebben we de miniaturen nog.

AutoRai in miniatuur Fiat 130

Fiat 130 zeldzame verschijning

In de vroege jaren zeventig maakte het Italiaanse speelgoedmerk Mercury de Fiat 130, maar sindsdien was de grote Fiat ook in de miniatuurautowereld lang een zeldzame verschijning. De laatste jaren zijn Hachette, MCW en Starline die mooie miniaturen maken van de Fiat 130 sedan. Die laatste laat ik hier graag zien.

Obscure Italianen

Starline staat vooral bekend om zijn fraaie, obscure Italianen in de schaal 1 op 43, en daar hoort de Fiat 130 dus ook bij. De fabrikant, die helaas niet meer actief is – maakte zowel de 130 sedan als coupé en heeft dat fraai gedaan – zeker als je je bedenkt dat Starline-modellen nu nog soms voor een tientje over tafel gaan.

Uitbundig gebruik van sierlijstjes

Mijn metallic bruine Fiat 130 ziet er fraai uit, met die strakke spijlen van de grille en de fraaie lichtmetalen wielen met… wieldopjes – een curieuze combinatie, maar wel karakteristiek. Ook de lange kont is keurig verkleind, met de tweedelige achterlichten en het uitbundige gebruik van verchroomde lijstjes op de achterplecht.

Geraffineerd indrukwekkend

De ruitenwissers zijn wat te dik, net als de chroomlijstjes rond de zijruiten. Die lopen ook een beetje in elkaar over. Dat de Fiat 130 van opzij een beetje op een Lada lijkt, is niet zo gek. Eigenlijk is het omgekeerd: de Lada is immers de Russische versie van de Fiat 124, een kleiner broertje van de 130. Maar als je goed kijkt, is de 130 een heel geraffineerd, indrukwekkend model; Starline heeft ‘m fraai verkleind.

Zie ook:

Fiat 130 1:37 serie scorpion GUISVAL

1 : 43