Fiat staat al decennia lang bekend om de succesvolle kleine auto’s die het op de markt heeft gebracht. Door de jaren heen heeft Fiat ook diverse grote modellen uitgebracht, onder meer de Fiat 130. Deze auto, voorzien van automaat, werd door Autokampioen getest in nummer 28 van 1971. Autokampioen vatte een en ander als volgt samen: “De Fiat 130 is een zeer comfortabele en bijzonder goed uitgeruste auto, die bovendien over uitstekende rijeigenschappen beschikt. Men kan hem kwalificeren als een zeer luxueuze reiswagen; echter ook in stadsverkeer blijkt hij – ondanks zijn afmetingen – gemakkelijk manoeuvreerbaar te zijn, mede door zijn probleemloze bediening en goede overzichtelijkheid.”

De motor was en fraai stukje techniek. “Constructief hetzelfde ontwerp als in Fiat Dino, maar met andere afmetingen. Fraaie constructie met één bovenliggende nokkenas per cilinderreeks, één carburateur met dubbele venturi en een elektrisch aangedreven ventilator met thermostatische regeling.” De prestaties lagen “op zeer hoog niveau”.
De besturing was “zeer precies”. “Zeer prettige stuurbekrachtiging, resulterend in een lichte en gemakkelijke bediening, zonder dat het wegcontact verloren gaat, ook niet bij zeer hoge snelheden.”
Het comfort stond “op zeer hoog peil”. “Behalve bij zeer hoge toerentallen is motor bijzonder stil en ook windgeruis is, zelfs bij zeer hoge rijsnelheden, opvallend laag.” “Voorts leveren rustige besturing comfortabele vering en prettige zitpositie positieve bijdragen tot algeheel comfort.”

De interieurruimte was: “Zeer royaal, zowel voor- als achterin. “Keurig afgewerkt en zeer ruim koffercompartiment”.
Verder was er nog lof voor de “uitstekende remmen” en de “complete uitrusting”.

Nog wat gegevens om aan te geven dat het ‘andere tijden’ waren:
Motor: 2.866 cc met 160 pk
Gemiddeld brandstofverbruik: tussen de 14 en 20 liter per 100km
Topsnelheid: 181 km/u
Acceleratie: 0-100 km/u 14,6 sec
Nieuwprijs: Hfl 25.194, dat is EUR 11.433.

Autotest historie 53-00-PX

De link naar deze publicatie van Autotest historie staat hier op Facebook.

Deze auto is ook getest door Autovisie in het onderstaande artikel:

Autovisie (nr. 18 1971)