Kenteken: YR-12-SL
Bouwjaar: 1977
Chassis nr.: 4455

Fiat 130 YR-12-SL

Al vanaf mijn prille jeugd heb ik (Peter van Wijk) de Fiat 130 in mijn hoofd, niet de Berlina maar de Coupé. Sinds ik als klein mannetje de 130 coupe in de showroom zag staan was ik onder de indruk van deze auto.
Ooit.. ooit als ik groot ben… wat heb ik dat vaak gedacht.

artikel Mijn Fiat 130 Coupe

Nadat ik aan het werk ben gegaan kreeg ik een artikel over de Fiat 130 onder ogen waar ik op gereageerd heb. Via de Fiat Club Nederland in contact gekomen met het 130 register, De Associazione Olandesi Amatori della Fiat 130. Buiten de plaatjes in de boeken nog nooit in een 130 gezeten en ik wist zeker niet waar op te letten bij aankoop. In de krant kwam ik weer een artikel over een 130 tegen en laat deze man nu zijn auto te koop aanbieden. Twee maanden later in december 1991 mijn eerste 130 Coupe gekocht. Een antraciet met rode pluche interieur, wauw wat was dat mooi, precies zoals in de folder staat.

Fiat 130 YR-12-SL

Fiat 130 YR-12-SL

Bij Lex van der Laan is vervolgens het een en ander aan achterstallig onderhoud weggewerkt en daarna reed ik trots als een pauw door Amsterdam en omstreken. Zonder blikken of blozen meegegaan naar Italië met een heuse Fiat 130 meeting. De technische 130-kennis van de groep was enorm. Meerdere malen moest mijn motorkap omhoog maar zoals het een 130 betaamt komt tie altijd weer rijdend thuis. Die Italia tripjes blijken, nu jaren later, een rode draad in ons 130 leven te zijn.

kentekenbewijs

Uiteindelijk heb ik 2 jaar met deze auto gereden. Ik wilde toch liever een handgeschakelde Coupe en heb in 1993 deze auto verkocht en een handgeschakeld exemplaar uit Italië gehaald.
De YR-12-SL is in 1994 naar de omgeving van Nijmegen verhuisd.

Peter van Wijk

Fiat 130 YR-12-SL